Het toernooi

Algemeen

Het Lycurgus Openlucht Toernooi op Ameland is onder volleyballend Noord Nederland en zelf daarbuiten een begrip geworden. Ieder jaar komen hier zo'n 2.000 volleyballers, aanhang en feestvierders op af. Een heel weekend lang staat het waddeneiland Ameland rondom Vakantiepark Klein Vaarwater, Buren en Nes geheel in het teken van het toernooi. De manier om het volleybalseizoen mee af te sluiten.

Aan het toernooi doen ruim 200 deelnemende teams mee die verdeeld over zo'n 40 velden spelen (er komen ook mensen alleen om te feesten en niet meer om te spelen). Om het toernooi een extra impuls te geven organiseren we ook een jeugdtoernooi op de zaterdag en zijn we constant op zoek naar verbeteringen.


Hoe gaat het in z'n werk

 • Vooraf begin november kun je jouw team via deze website aanmelden. Het inschrijfgeld moet gelijk met IDEAL betaald worden.
 • Onderdak zit niet bij de inschrijving. Dit moet ieder team zelf regelen. Het toernooi wordt gehouden op Vakantiepark Klein Vaarwater. Op dit vakantiepark zijn enorm veel mogelijkheden om te overnachten. Dat varieert van een sta caravan tot aan een luxe wellnessboerderij, uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Ouderwets kamperen met een tent is ook mogelijk. Je kunt het beste kijken wat er nog beschikbaar is en wat jullie als team over hebben voor de overnachtingen.
 • Het toernooi begint eigenlijk op vrijdag vanaf 13 uur. Dan spelen we nog niet, maar kan ieder team zich bij ons melden om aan te geven dat ze er zijn en samen met ons een welkomstborrel drinken. Altijd een mooie start van een mooi, gezellig weekend!
 • Vrijdagavond is er dan groot feest in de horeca tenten op het terrein alwaar een band in de ene tent speelt en een DJ in de andere draait. Ook is er een rustige ruimte om gezellig te kletsen.
 • Zaterdag begint het toernooi rond half 10 en gaat de hele dag door tot ongeveer 5 uur. Daarna gaan de meesten lekker douchen en of zelf eten maken of lekker in het dorp (Buren of NES) uit eten. In ons programmaboekje zijn altijd advertenties met leuke aanbiedingen van vele eetgelegenheden te vinden.
 • Zaterdagavond is er wederom een feest vergelijkbaar met die van zaterdag. Beide feesten zijn vrij toegankelijk voor toernooigangers. Neem je niet deel aan het toernooi, dan moet je vooraf kaarten bestellen.
 • Zondag begint het toernooi rond 10 uur en we spelen door tot een uur of 3. Dan om half 4 hebben we de prijsuitreiking en gaat iedereen weer huiswaarts.
 • Op zowel de vrijdag als op de zondag worden er extra boten ingezet door Wagenborg om iedereen op het eiland te krijgen en ook weer terug. Door de drukte en het getij zijn de boottijden dan wel onder voorbehoud. Kijk altijd op www.wpd.nl voor de meeste actuele informatie.


Deelname

Je kunt je inschrijven voor de volgende niveaus

 • Heren/dames divisie 3 x 3: Alle divisie teams die graag 3 x 3 willen komen spelen, kunnen zich hiervoor inschrijven
 • Heren/dames hoog 3 x 3: Hoofdklasse, 1e klasse of top 2e klasse niveau 3 tegen 3
 • Heren/dames hoog 6 x 6: Hoofdklasse, 1e klasse of top 2e klasse niveau 6 tegen 6
 • Heren/dames midden 6 x 6: 2e klasse of 3e klasse niveau 6 tegen 6
 • Heren/dames laag 6 x 6: 4e klasse teams en mix laag teams 6 tegen 6. Zitten er meer vrouwen dan mannen in je team, geef je dan op voor dames laag. Zitten er meer heren in je team, geef je dan op voor heren laag. We zullen er altijd zoveel mogelijk naar streven mix teams bij elkaar in de poule te zetten!
Heb je toch nog vragen of opmerkingen over deze nieuwe indeling, stuur dan een e-mail naar wedstrijdzaken@lycurgusopameland.eu
Niet geheel onbelangrijk: Op gras spelen is anders en zwaarder dan in de zaal. Maak het jouw team niet moeilijker en voor je tegenstanders minder leuk door je team te hoog in te schrijven!

Het inschrijfgeld voor senioren teams voor 2020 is

 • voor teams die 3 tegen 3 spelen EUR 37,50 en
 • voor teams die 6 tegen 6 spelen EUR 75,-.
 • Betaling is alleen mogelijk via IDEAL (creditcard e.d. worden niet geaccepteerd).
 • Inschrijving wordt alleen verwerkt wanneer ook de IDEAL betaling met goed resultaat is afgerond.

Het ontstaan van het toernooi

Het toernooi is ontstaan in 1985 en is door een drietal Lycurgianen opgezet. Ze zijn destijds met een team naar het toernooi op Texel geweest en dachten: "Dat kunnen wij ook.". Na goed overleg met Klein Vaarwater is in 1985 het eerste toernooi gehouden. Zoals ieder begin, was ook dit begin niet even makkelijk. Er moesten deelnemende teams gevonden worden en ga zo maar door. Voor de kenners van het toernooi, het grote veld voor de Koek & Sopie was voldoende om alle wedstrijden te spelen.

Ondanks de moeizame start kende het toernooi toch een verdere doorgang en heeft het kunnen uitgroeien tot wat het nu is. Het concept van een weekendje weg met je team naar een eiland om het seizoen mee af te sluiten bleek het sleutelwoord te zijn. Ook de feesten bleken van groot belang te zijn voor een succesvol toernooi. Wat eerst alleen een disco was, is uitgegroeid naar een grote disco met een klein bandje tot een propvolle disco met grote bands.

Vanwege de omvang van het toernooi, heeft de commissie ervoor gekozen het toernooi in een stichting onder te brengen. Per 24 februari 2012 is de oprichting en inschrijving definitief: Stichting Lycurgus Openlucht Toernooi (verkort: Stichting L.O.T.) is een feit. De stichting is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer: 54753929.